van schrijfplan tot roman2De eerste week van de NaNoWriMo (National Novel Writing Month) zit erop. Ik zit weer helemaal in het verhaal. Op sommige momenten buitelen de ideeën over elkaar heen, maar ik vind het lastig om de tijd te vinden om alles op te schrijven. Hoe is het jou vergaan? Is het gelukt een of meerdere scènes uit te werken tot een bouwsteen voor je boek? Of heb je helemaal geen inspiratie? Misschien ervaar je net als ik in het begin dat het schrijven van een roman echt iets totaal anders is dan het schrijven van een rapport of een artikel. Waar het bij een zakelijke tekst vooral gaat om het zo helder mogelijk opschrijven van de informatie die je wilt delen, gaat het bij het schrijven van fictie om het scheppen van een droomwereld waarin je je lezer laat rondlopen. Dat vergt een hele andere energie.

Creativiteit ontgrendelen
Het schrijven van fictie is een creatief proces. Hoewel mijn debuutroman was gebaseerd op ware gebeurtenissen, had ik creativiteit en verbeeldingsvermogen nodig om de setting en de sfeer van het verhaal realistisch te beschrijven, te bepalen waar ik de schijnwerpers van mijn verhaal op richtte en welke gebeurtenissen ik buiten beschouwing liet. Het ene moment lukte dat dus beter dan het andere. Soms heb ik gewoon even geen inspiratie.


Afwachten dan maar tot die inspiratie vanzelf komt? Persoonlijk geloof ik daar niet in. Mij helpt het meestal om even wat anders te gaan doen als het schrijven niet wil lukken. Wandelen bijvoorbeeld of wat strijkwas wegwerken. Als het maar iets is waar ik niet teveel bij na hoef te denken. Overigens kreeg ik de meeste inspiratie voor een mooie plotwending of een interessante personage vlak na het wakker worden. Op zo’n moment, als de echte wereld nog een beetje vermengd is met slaap, vind ik het vaak veel gemakkelijker een scène uit mijn boek voor de geest te halen en te bedenken wat ik allemaal kan laten gebeuren.

Freewriten en mindmappen
Het op gang brengen van het creatieve proces is een geliefd onderwerp in schrijfboeken en blogs over schrijven. Een manier die door veel trainers wordt aangeraden is freewriten: pen op het papier zetten, de timer op 15 minuten en gewoon alles opschrijven wat je te binnen valt. Wat ik zelf nog eens wil uitproberen is clusteren of mindmappen. Het komt erop neer dat je een groot vel pakt en het onderwerp/doel/hoofdpunt van je scène in het midden opschrijft. Vervolgens ga je alle woorden opschrijven die je invallen wanneer je aan dit centrale woord denkt; als een wolk om je centrale woord heen. Daarna kun je bij de woorden rond je centrale woord weer clustertjes woorden bedenken. Uit de verzamelde woordenwolk kun je vervolgens een keuze maken voor het schrijven van je scène.

Vijf tips van andere schrijvers

We zijn niet de enige die worstelen met dat komen en gaan van inspiratie. Elke schrijver heeft zo zijn of haar eigen manier om inspiratie op te roepen of binnen te laten. Er wordt veel over geschreven op internet. Daar zit vast wel iets tussen wat bij jou past. Dit zijn mijn favorieten:

  1. Deze podcast van drie superleuke schrijfsters gaat over hoe zij omgaan met inspiratie. Heerlijk om op te zetten tijdens het eten koken ofzo. Alleen al het luisteren naar deze podcast vind ik erg inspirerend;-)
  2. Michelle Shanti, uitgever bij Paris Books, schreef een artikel voor Schrijven Magazine in oktober 2018 over schrijven vanuit je hart, een hele mooie manier om je creativiteit beter te laten stromen. Op de site van dit blad, vind je een preview.
  3. In deze blogpost van Creative Penn vertelt schrijver en verhaalcoach Marc Graham over het ontgrendelen van je creativiteit. Sowieso leuk blog om rond te neuzen en ideeën op te doen.
  4. Jelle Hermus schrijft op zijn blog So Chicken heerlijk positieve verhalen. Deze blogpost gaat over hoe je ideeën op kunt roepen.
  5. Elizabeth Gilbert, de schrijfster van o.a. Eten, bidden en beminnen, heeft een geweldige TED-talk over inspiratie. In haar boek Big Magic vertelt ze over wat er allemaal bij zo’n creatief proces komt kijken, wat je in de weg kan staan en hoe je daarmee aan de slag kunt gaan. Een aanrader!

Genoeg geblogd over schrijven. Ik zet mijn telefoon op vliegtuigstand, mijn mail uit en ga aan de slag.

1000 Resterende tekens