Waarom kiezen mensen voor een leven ‘off the grid’? Dat vroeg ik aan de bewoners van verlaten dorpen in Spanje ter voorbereiding op mijn boek 'De Gierenvallei'. Wat is de charme van een plek zonder zonder elektriciteit en warm stromend water? Waarom zou je zo ver van een supermarkt of een dokter willen wonen? De meeste dorpen zijn per auto slecht of helemaal niet bereikbaar. Bij slecht weer zit je opgesloten in het dorp. Dat is best een hoge prijs voor een mooie woonomgeving. Veel van de mensen die ik sprak gaven aan dat ze milieubewuster willen leven, zelfvoorzienend en dichter bij de natuur.
Een mooie motivatie. Tegelijkertijd: voor het verkleinen van je milieu-footprint hoef je niet per se naar Spanje. Ook is het niet nodig een leven te leiden zoals mensen vroeger deden. Er zijn allerlei nieuwe technologische oplossingen om je milieufotoprint te verkleinen. Een geweldige plek om inspiratie op te doen voor klimaatneutraal wonen en een leven off the grid is de Floriade. Je vindt er allemaal innovatieve bouwmaterialen, ideeën om slimmer om te gaan met regenwater en om van je tuin een paradijs voor insecten te maken.
Ben je van plan naar de Floriade te gaan? Deze vijf plekken mag je niet missen:
Vlakbij de ingang van de Floriade staat een gigantisch duurzaam gebouw: The Natural Pavilion. Het bestaat voor 95% uit hernieuwbare materialen en is zo ontworpen dat het gebouw optimaal gebruik maakt van licht, regenwater en natuurlijke ventilatie/koeling. Als je er alleen omheen loopt, zie je net niets. Ga dus vooral naar binnen en neem de tijd om rond te kijken op alle verdiepingen, filmpjes te kijken en bijvoorbeeld kleding gemaakt van zeewier te bewonderen.
Vlakbij de kabelbaan op Utopia Eiland vind je een stadstuin in de vorm van een groot slakkenhuis. De tuin heeft verschillende terrassen en is geheel gemaakt van kosteloze materialen: afgedankte tegels en dakpannen, balken, takken, gresbuizen, etcetera. De Wilde Weelde is een paradijs voor insecten en andere dieren. Nu de planten zijn uitgegroeid is voor mij het bewijs geleverd dat een natuurvriendelijke tuin ook mooi kan zijn.
Heel bijzonder vond ik de bijdrage van Qatar. Een volledig 3D-geprint gebouw in een opmerkelijke vorm maakt duidelijk wat de plannen van Qatar zijn om de woestijn te vergroenen. Onderdeel van het plan is om met het bijzondere gebouw duiven te lokken. De duivenmest wordt verzameld om een groene oase te maken in de woestijn. In het gebouw wordt een film vertoond over het initiatief.
- Food Forum van de Provincie Flevoland
Als inwoner van Flevoland was ik helemaal niet van plan om de bijdrage van mijn eigen provincie te gaan bekijken. Veel nieuws zou ik daar toch niet zien? Mijna had ik een van de highlights van de Floriade gemist. Je kunt er namelijk een reis beleven in een luchtballon! Met een ‘virtual reality bril’ op waan je je in een rieten mand hoog boven de provincie Flevoland. Het voelt heel erg echt doordat de bodem wat trilt, de branders van de luchtballon echt warmte afgeven en als de ballon door de wolken vliegt voelt het echt even heel koud. Ik vond het erg leuk om de polder vanuit dit perspectief te bekijken.
Een nieuwe vinding is het maken van bouwmaterialen met schimmels. De schimmels groeien op organisch afval en laten zich gemakkelijk vormen. Na droging wordt het materiaal keihard. In het Mycelium Park zie je wat je allemaal kan met bouwmaterialen van schimmels. Vergeet niet in het gebouw naar de bijzondere manier van regenwateropvang te kijken!
Natuurlijk is er nog veel meer te beleven. Ga vooral ook naar het voedselbos en de tiny houses. Helaas had ik niet genoeg tijd om de kas te verkennen (en daar was het weer ook niet naar), maar dat is vast ook geweldig.
Op een doordeweekse dag is het heerlijk rustig op de Floriade. De parkeerplaats is dan maar voor een derde gevuld. De shuttlebus brengt je vanaf de parkeerplaats naar de ingang, maar je kunt ook met de boot over het Weerwater. Fijn, want op de Floriade slaat je stappenteller sowieso flink uit. We hadden een beetje spijt dat we braaf ons broodje meegenomen hadden, want in het park zijn allerlei innovatieve versnaperingen verkrijgbaar en in het Food Forum kom je chefkok Sharon de Miranda (van Binnenstebuiten) tegen!
Je hebt nog tot 9 oktober.
Rapporteer
Mijn reacties