Zo af en toe nemen we onze twee pubers mee naar het theater. Zelf had ik het voorrecht dat mijn ouders me toen ik jong was kennis lieten maken met theater en concerten en dat gun ik onze kinderen ook. Ik probeer wel altijd iets uit te zoeken wat de kinderen aanspreekt. De ene keer lukt dat wat beter dan de andere keer, maar dit jaar werd het me wel heel makkelijk gemaakt. In de theatergids stond ‘Verhaaldiner met Roald Dahl’. Dat kon niet missen. Mijn bewondering voor deze schrijver grenst aan verering en ik was ervan overtuigd dat de kinderen het ook geweldig zouden vinden aangezien ze net als ik fan waren van zijn kinderboeken.
Kookboek
In de gids stond dat het Verhaaldiner was gebaseerd op het kookboek van Roald Dahl. Eerlijk gezegd dacht ik dat ze het kookboek bedoelden dat bij ons in de kast stond. Dat heet ‘Roald Dahl’s Griezelkookboek’ en bevat recepten als ‘Luizederrie’ en ‘Meneer Griezels Baardhapjes’. Ik was wel benieuwd hoe ze zich daar uit zouden redden. Daarbij zag ik over het hoofd dat Roald Dahl samen met zijn vrouw een meer serieus kookboek hebben geschreven. Daarin staan recepten die het echtpaar hebben voorgezet aan vrienden die bij hen kwamen eten. Er staan niet alleen recepten in, maar ook leuke verhalen en anekdotes.
Kersttip 1: ’Roald Dahl’s kookboek’; nieuw alleen nog in de originele engelse editie verkrijgbaar voor €24,99 en verder tweedehands vanaf 9 euro of zo.
Kinderboeken
En bij een Dahldiner horen natuurlijk ook verhalen van Roald Dahl. Ik had half en half verwacht een van de verhalen te horen uit de kinderboeken van Roald Dahl. Ik dacht aan de musical op mijn middelbare school gebaseerd op De Reuzenperzik. Verder natuurlijk Sjakie en de chocoladefabriek, De fantastische meneer Vos en De heksen. Alle drie meerdere keren vol verwondering gelezen. Nu is het vaak zo dat jeugdboeken die ik geweldig vond, mijn kinderen totaal niet aanspreken. Vaak stranden ze in het eerste hoofdstuk of vinden ze het verhaal maar ‘mwa’. Zo niet met de boeken van Roald Dahl. De kleurrijke fantasiewereld die hij schetst verbleekt kennelijk niet met het verstrijken van de tijd. Hoe bijzonder is het dat een schrijver die in de Eerste Wereldoorlog is geboren zich zo goed kon verplaatsen in kinderen dat zijn boeken die leeftijdsgroep ook nu nog aanspreken?
Verhalen voor volwassenen
Je zou haast vergeten dat Roald Dahl ook heel veel verhalen voor volwassenen heeft geschreven. Ze zijn verzameld in zijn boek Alle Verhalen. Tijdens ons ‘Dahldiner’, tussen de drie gangen door, vertelden twee professionele verhalenverteller drie verhalen uit dit boek. Geen voorlezen zoals bij een luisterboek; geen voordragen zoals je soms in de bibliotheek kunt ervaren, maar echte vertelkunst. Geweldig! Ik had twee van de drie verhalen decennia terug al eens gelezen, maar vond het heerlijk ze nog eens te horen. ‘Bij Dahl zit het venijn in de staart’ zei de eerste verteller bij de intro. En inderdaad: die bijzondere twist aan het einde van elk verhaal gevolgd door een min of meer open einde; zo’n einde waarvan pas later tot je doordringt dat je er ook anders tegenaan kunt kijken.
Kersttip 2: 'Alle verhalen' van Roald Dahl. Ook heerlijk om uit voor te lezen tijdens de kerstdagen. Een enorm dik boek (735 pagina’s), dus daar kun je wel even mee vooruit. Nieuw is het een hele uitgave (€ 39,95 euro), maar gelukkig is het ook tweedehands nog veel beschikbaar voor prijzen onder 10 euro.
Schrijftips
Welke schrijver zou niet willen schrijven zoals Roald Dahl? In het verhaal ‘Een buitenkansje’ uit de verhalenbundel ‘Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier’ geeft de schrijver zeven schrijftips. Deze staan ook op de website van uitgever De Fontein en worden nog wat meer toegelicht op de website van Schrijfvis. Eigenlijk is het meer een opsomming van eigenschappen die je volgens Dahl moet hebben om een talentvol schrijver te worden. Zo moet je beschikken over een levendige fantasie, moet je goed kunnen schrijven (ja, dûh), doorzettingsvermogen hebben, een perfectionist zijn, zelfdiscipline hebben, gevoel voor humor en bescheiden zijn. Klinkt alsof het verhalen schrijven je in het bloed moet zitten, maar ja, een schrijver als Roald Dahl vind je dan ook niet overal.
Kersttip 3: geef een verhaaldiner cadeau. Een Dahldiner gaat niet meer lukken, want de laatste is op 15 december in Assen. Maar de organisatie Op Verhaal organiseert meer verhaaldiners en voor een kerstman met een wat groter budget of een groter gezelschap komen de verhalenvertellers ook bij je thuis.
Wij hebben in ieder geval een geweldige avond gehad en ook de kinderen hebben genoten van de bijzondere verhalen en gerechten. Echt een aanrader.
Rapporteer
Mijn reacties