In 2020 heb ik een nieuwe bezigheid ontdekt: podcasts luisteren. Ik had wel eens een losse podcast of zelfs een serie podcasts geluisterd, maar was er weer mee gestopt wegens tijdgebrek en omdat ik het moeilijk vond een keuze te maken uit het enorme aanbod. Dit jaar pakte ik het podcasts luisteren weer op. Door de omstandigheden had ik ineens veel tijd om te luisteren en ontdekte ik allemaal nieuwe leuke podcasts die met schrijven te maken hebben. In deze blog deel ik mijn huidige top vier.
Wandelen en bijpraten
Voordeel van thuiswerken is de afwezigheid van reistijd. Een van de nadelen is het gebrek aan beweging. Ik wil niet zeggen dat de problemen met mijn schouder dit voorjaar zijn veroorzaakt door het thuiswerken, maar het voortdurende beeldschermwerk zal het herstel niet hebben bevorderd. Toen een vriendin voorstelde wekelijks samen te gaan wandelen, zei ik dan ook meteen ja. Bijpraten en wandelen bleek een enorm plezierige en nuttige besteding van tijd. We werden fitter, liepen steeds verder en ik leerde nieuwe weggetjes in mijn woonplaats kennen. Omdat we allebei veel lazen, hadden we ook altijd veel met elkaar te bespreken.
Wandelen en luisteren
Ik kreeg zoveel plezier in het wandelen dat ik besloot dagelijks te gaan lopen, gewoon in mijn eentje, maar vaker in het gezelschap van een wisselend gezelschap podcasts. Op mijn steeds langere rondes door het dorp kom ik vaak andere wandelaars tegen met oortjes in. Soms praten ze in het luchtledige en soms knikken ze alleen. Daar heb je nog een podcastluisteraar, denk ik dan. Het lijkt zelfs of het aantal wandelende mensen met oortjes in groeit. Of komt dat omdat ik er meer op let? En wat luisteren ze dan? Muziek of net als ik een podcast?
Top vier podcasts voor schrijvers
Misschien ben jij ook zo iemand of misschien heb jij plannen om podcasts te gaan luisteren, al of niet in combinatie met wandelen. Daarom deel ik in deze blogpost de leukste en nuttigste podcasts voor schrijvers (naar mijn mening dan).
De podcast van de Freedom Writers is echt mijn favoriet. In deze podcast praten drie schrijfsters en tevens vriendinnen met elkaar over schrijven. Roanne van Voorst, Roos Schlikker en Lou Niestadt bespreken openhartig alles wat ze als schrijver tegenkomen. Ze delen hun persoonlijke ervaringen met onderwerpen als ‘omgaan met slechte recensies’, ‘inspiratie aanwakkeren’ en ‘je geld verdienen met schrijven’. Het is een heerlijk positieve podcast en het geeft me elke keer weer veel nieuwe ideeën. Een aanrader voor beginnende én gevorderde schrijvers. Aflevering 11 is een leuke gevarieerde aflevering, maar je kunt ook gewoon bij 1 beginnen natuurlijk.
Direct daarna komt de Schrijfvis podcast, een podcast van Dennis Rijnvis. Ik was al fan van het Schrijfvis blog met nuttige schrijftips en heel veel voorbeelden van hoe het (niet) moet. De podcast is er nog niet zo lang en ik vind het echt een leuke aanvulling op het blog. In de podcast gaat Dennis Rijnvis in gesprek met verschillende interessante personen die allemaal met schrijven te maken hebben. Zo interviewt hij schrijfcoach Mireille Geus, literair agent Willem Bisseling en copywriter Aartjan van Erkel. Een aflevering geeft me altijd veel stof tot nadenken en ik word er heel blij van als er weer een nieuwe aflevering verschijnt. De leukste en meest inspirerende tot nu toe vind ik het interview met Quest-redacteur Mark Traa.
Een vrolijke en humoristische podcast waar ik dit jaar toevallig op stuitte, is Boeken FM. Deze podcast gaan over literatuur en is een product van uitgeverij Das Mag in samenwerking met De Groene Amsterdammer. In de meeste afleveringen luister je naar een gesprek tussen Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen. Ellen is dichter en recensent; Joost is schrijver en recensent en Bob is boekhandelaar bij Atheneum in Amsterdam. Ze geven hun mening over een recent verschenen boek en beantwoorden vragen van luisteraars. En passant kom je veel te weten over het boekenvak in het algemeen en over de methoden die schrijvers gebruiken om de aandacht van de lezer vast te houden. Deze podcast bestaat al even dus je kunt lekker lang vooruit met het terugluisteren van oudere afleveringen. En als je op zoek bent naar boeiende literaire boeken, dan is dit helemaal een luilekkerland. Enige minpuntje is dat de boeken die de hoofdrol hebben in de podcast, meestal niet zo bekend zijn bij een groot publiek. Een van mijn favoriete afleveringen is aflevering 11 van seizoen 3.
The Writer’s Journey is een podcast van de Amerikaan Michael La Ronn. Het is een interessante podcast als je meer wilt weten over alles wat komt kijken bij het zelf uitgeven van je boek. Hij richt zich vooral op ‘Indie authors’, schrijvers die zelf hun boek uitgeven. Er zijn ontzettend veel afleveringen want Michael is enorm productief en publiceert elke week een nieuwe aflevering. Je kunt er gemakkelijk eentje missen, want hij herhaalt ook veel. De podcast bevat een aantal dagboekseries en elke serie gaat over een ander onderwerp. Zou gaat de serie ‘Amnesia mode’ over boekpromotie en de serie ‘Beast mode’ over het schrijven zelf. In elke aflevering zit wel iets interessants. Vaste items zijn ‘idea of the week’, ‘lesson of the week’ en ‘topic of the week’. De insteek is erg amerikaans, maar Michael is enorm enthousiast en positief en hij praat alsof je bij hem aan de keukentafel zit. Een leuke aflevering om mee te beginnen is bijvoorbeeld episode 146.
Plannen voor 2021
Van The Writer’s Journey luister ik er af en toe eentje. Van de andere drie heb ik bijna alle afleveringen geluisterd. Mijn voornemen voor 2021 is om nog minstens drie nieuwe podcasts te ontdekken. Op de nominatie staan:
- Echt gebeurd: een podcast met verhalen die worden ingeleid door een bekende Nederlander
- Paulien Cornelisse: ik ben dol op haar columns in De Volkskrant en ben benieuwd of haar podcast ook leuk is
- Geert Mak over ‘Grote verwachtingen’ op Klara.be: ik vind Geert Mak een fantastische verteller en ben benieuwd naar zijn boek.
Image by Luisella Planeta Leoni from Pixabay
Rapporteer
Mijn reacties