verlatendorp2Ken je het gevoel dat je overvalt als je het deksel van de groene container optilt en ziet dat er duizenden maden tegen de wanden omhoog kruipen omdat iemand er een dood vogeltje in heeft gegooid? Dat gevoel overviel me toen ik het filmpje terugzag dat ik in februari voor de Boekenweek had opgenomen. Was ik dat, dat rare, stokstijf staande mens met hulpeloos flapperende handjes? Was dat mijn stem, nauwelijks hoorbaar en zelfs ietwat slepend?
‘Ah joh,’ zei mijn normaal zo kritische echtgenoot, ‘iedereen vindt het rottig om zichzelf te zien op een filmpje.’
Bijna had hij me overtuigd het zo te laten, maar toen zei hij: ‘Zo ben jij nu eenmaal.’
Daarmee was het duidelijk: er moest een nieuw filmpje komen.

De Schrijverscentrale bemiddelt bij boekpromotie via lezingen
Het begon allemaal met een aanbod van De Schrijverscentrale. Deze organisatie adviseert schrijvers bij het aanbieden van lezingen en presentaties over hun boek. Ze bemiddelen tussen vraag en aanbod en ik ben er trots op dat ik me dankzij lobby van mijn fantastische uitgever bij deze organisatie mocht aansluiten. Op proef, dat wel.
Ik was vastbesloten nu eens echt werk te maken van boekpromotie via lezingen en zette een presentatie in elkaar. De coronabeperkingen strooiden roet in het eten, maar ik heb geen haast. Mijn nieuwe boek is immers ook nog niet gepubliceerd. Ondertussen bewees De Schrijverscentrale haar meerwaarde door online workshops aan te bieden om auteurs te trainen ook online lezingen te geven. Ik volgde er twee en leerde bijvoorbeeld dat je moet zorgen voor een interessante, maar niet te drukken achtergrond, dat je veel kunt doen met een online presentatie en hoe je je publiek ‘bij de les’ houdt.

Online filmpjes voor de Boekenweek
In de aanloop naar de Boekenweek kwam De Schrijverscentrale met iets nieuws: de kans om een filmpje op te nemen waarin ik vertel waarom mensen me zouden moeten uitnodigen om een (online) lezing te geven over mijn boek. De filmpjes zouden tijdens de boekenweek op de site van De Schrijverscentrale verschijnen en via hun communicatiekanalen gepromoot worden. Een kans die ik niet kon laten liggen natuurlijk!
En toch: een film van mezelf, hoe kort ook, was ooit mijn ergste nachtmerrie en de reden waarom ik het bijvak Didactiek tijdens mijn studie Biologie aan de universiteit Wageningen links heb laten liggen. Een keuze waar ik later spijt van heb gekregen, dus dit keer zou ik mijn angst opzij zetten en aan de slag gaan.

Uitstel van de Boekenweek bood een nieuwe kans
Dat betekende niet dat ik meteen in de actie schoot. Integendeel, ik liet het aanbod van De Schrijverscentrale liggen tot de laatste dag voor de deadline. Mijn dochter gaf me het laatste zetje:
‘Mam, het is maar een minuut! Doe niet zo moeilijk. Wij moeten de hele tijd filmpjes maken voor school.’
Ze had gelijk natuurlijk. Eens moest de eerste keer zijn. Het beeldbellen vond ik in het begin ook onprettig; de hele tijd je eigen gezicht in beeld. Na ruim een jaar thuiswerken was ik daar toch ook gewend aan geraakt? Je moet er even doorheen, zegt ook de videovakvrouw die op haar website interessante tips deelt voor het opnemen van video’s.

Mijn filmpje stond behoorlijk bovenaan op de website. Ik bekeek eerst een paar andere filmpjes voordat ik de mijne aan durfde te klikken. De andere auteurs hadden er allemaal iets heel moois van gemaakt. Dat maakte mijn afgrijzen over mijn eigen filmpje nog erger. Maar, aangezien de Boekenweek werd uitgesteld, kon ik nog een nieuw filmpje insturen. Dit keer nam ik er het hele weekend de tijd voor en schakelde de hulp in van mijn zoon, die handig is met het monteren van filmpjes.

Tips voor boekpromotie via online filmpje
Gelukkig ben ik niet de enige. Heel veel mensen vinden het lastig een videopitch te maken. Internet staat gelukkig vol met allerlei tips. Zie bijvoorbeeld de eerder genoemde videovakvrouw {https://www.devideovakvrouw.nl/} en de site van videomarketeer Theo de Kleijn {https://theodekleijn.nl/video-pitch-tips/}. Acht tips die ik heel nuttig vond:

  1. Bedenk wat jouw boek uniek maakt
  2. Bepaal maximaal 2 dingen die de kijker moet onthouden
  3. Oefen wat je wilt zeggen
  4. Zorg voor een interessante achtergrond
  5. Maak je filmpje in kleine stukjes en monteer ze later aan elkaar
  6. Laat na een belangrijke boodschap een stilte vallen
  7. Vóél een glimlach van binnen, maar glimlach niet geforceerd
  8. Sluit af met een call to action

Goed, op mijn nieuwe filmpje nog heel veel aan te merken, maar het is een begin: https://www.youtube.com/watch?v=QOf2TZQYXK4

1000 Resterende tekens